fredag 8 januari 2010

Megasen ForsyteTrots att vi ibland vågar oss på att ta ordet "metafysik" i munnnen, är vi förvisso inga exemplariska new age-anhängare här på Diabolickredaktionen. Men prismatiskt blixtrande associationskristaller tycker vi om, och använder vi oss gärna av. Språkliga, mytologiska, psykologiska sådana. För både för att skapa och för att tolka, behöver man ibland associera vilt och planlöst samtidigt som man med en jonglörs precision håller kvar sina spån i luften så att nya samband ses blixtra fram i överlapp och transparenser. Det döljer sig alltid mera under stenarna än man hade väntat sig. Öknar, finns dom? Minimalism? Omöjligt.


Följande analys av John Anderssons 1-sidesserie Megasen Forsyte - som ingår i Diabolick nr 3 - inkom från Diabolickredaktionens vän och medarbetare i Mjölby, konstnären Christofer Dahlby. Vi publicerar här serien i sin helhet (ovan, öppna i särskilt fönster), följd av Christofers läsning.Interpretatio:

Namnet: Forsyte: Foresight. Förmågan att se in i framtiden. Forsytia, gul blomma, växer på buske.

23 ärr: När ett ägg befruktas, sammansätts 23 kromosomer från mannen och 23 från kvinnan. XY och XX, manliga och kvinnliga kromosomer. I ruta 4 står fadern med armarna uppåt och bildar ett Y och i ruta 6 får man se Megasen sitta med armarna i kors, som ett X. X och Y. 4 och 6 bildar ju 46, antalet kromosomer hos en människa.

Den första romerska kejsaren Julius Caesar mördades med 23 knivhugg. 23 är ett heligt nummer inom Cthulu-kulten. Dividerar man 2 med 3 får man 0,666 som sägs vara djävulens tal. 666 har också att göra med namnet Nero. Kejsare nero brände ner Rom, Nero betyder svart.
I drömmen befinner sig megasen i ett mörkt rum, väggen ser ut som omslaget till Pink Floyds The Wall.. Skivan, och filmen, handlar ju som bekant om den mytomspunne sångaren Syd Barrett som bara medverkade på första och andra skivan, The Piper at The Gates of dawn och A Saucerful of Secrets. Han namngav den första skivan efter ett kapitel ur Det susar i säven, The Wind In The Willows. The piper är guden Pan med bockhornen och bockben som kan kopplas till Djävulen. Skivan innehåller även låten Lucifer Sam. Lucifer betyder ljusbringaren.

Drömmen igen: På Djävulens fingrar har han 2 ringar på 3 slutna fingrar. På pekfingret har han en lång nagel= Nail= Spik som pekar mot en vägg (The Wall) Som i serien om Fred Sevén * där "min far såg på mig som en spik i ett hål i en Wall "och låten In the flesh? "I köttet?" "Get him up against the wall". Fred Sevén har bara ett öga med en droppe i ansiktet. I sista rutan ser man bara ena ögat och en tår. Oden förlorade ena ögat för visdom och förmågan att se in i framtiden (Foresight).

I Första Moseboken tar Djävulen form av en orm i edens lustgård och trugar Eva med en frukt från kunskapens träd. När de äter av frukten får de kunskap om världen och kastas ut i den likt ett barn som lämnar barndomen Tecknet för läkarvetenskapen är en orm slingrad runt en stav Gud skapar Eva ur Revben på Adams vänstra sida. "Jennifer Gentle, you´re a witch, you´re the left side, he´s the right side" "Lucifer Sam, Siam Cat be a hip cat be a ship cat."

Skuggan på dårhusets vägg är på höger sida. Katter brändes på bål under häxprocesserna. Ansågs vara djävulens utsända. Armar: På första raden, i barndomen, har gossen inga armar men redskap för att söka lärdomen. Andra raden fria händer och skadar sig själv då. Sista raden har han korslagda låsta armar. Som ett tecken på vårt förbund. Drömmen tyder på klarhet: Säkerhetsnål och Hö. Nålen ur höstacken. Allt kött är hö och revben påminner om nålar "Som ett tecken på vårt förbund", säger Gud till Noa när han skickar regnbågen efter syndafallet.

Ark, betyder för övrigt låda. I andra rutan sitter megasen bredvid en låda. I förbundsarken förvarades stentavlorna med de tio budorden. Fåglarna lyste: Den helige anden porträtteras ofta som en duva i starkt ljus. 4e rutan: Herregud högst upp och Fan längst nere.
.
* Serien är Calibanka av John Andersson, som publicerades i Kapten Stofil nummer tjugonio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar